Obecně o kávě

Jak má vypadat správné preso?

[singlepic id=16 w=320 h=240 float=right]Tlak devíti atmosfér, sedm gramů kávy, 30 sekund extrakce na vytvoření 25-30 ml espressa. Jak napovídá už sám název, espresso je šálek kávy připravený ihned k okamžité konzumaci. Je-li připraveno správně, jde o nesmírně složitý nápoj s koncentrovanými chutěmi i vůněmi, které jej odlišují od kávy připravené jinými metodami. Espresso je mimořádný nápoj a jako všechny ostatní mimořádné věci má velmi složitou strukturu. Na prvním místě je to roztok, protože obsahuje různé složky (kyseliny, proteiny, cukry, tuky a další substance). Současně je to i emulze, díky přítomnosti olejů, které zachovávají aróma a dávají espressu plnost výrazu. Nakonec je espresso i suspenze, a to díky silné a dlouhotrvající vrstvě pěny, kterou můžete nalézt na povrchu kávy. Pro znalce kávy je espresso něco jako zhuštěná káva, nejčistší způsob, jak vychutnat její vůni a chuť v maximální možné intenzitě, malý zázrak chemie a fyziky, který je stejně tak uměním, jako vědou.